Koçluk nedir?

Profesyonel Koçluk, iş yaşamında veya özel hayatta, ulaşılabilir hedeflere, istenen performansa hızlı ve etkili bir şekilde ulaşmak için Koç ile Danışan arasında kurulan profesyonel bir ilişkidir. Kişinin varolan potansiyelini ortaya çıkarmak ve maksimum kullanmasını sağlamak için yapılan görüşmelerdir.

Koçluk sayesinde danışan kendini, ilişkilerini ve yaşamını daha iyi tanıyarak mutluluk ve başarı gibi kavramları hayatında daha anlamlı bir hale getirir Kısacası öğrenmeyi kolaylaştıran, performansı artıran bir değişim, dönüşüm ve gelişim çalışmasıdır. Koçluk hem bilim hem de sanatsal bir olgudur. Bir yandan bilimsel temelli teknikler ve yöntemler kullanılırken, öte yandan koç olma hali sanatsal öğeler içerir.

Koçluk farkındalığı artırmakla birlikte, kişinin kararlarında ve davranışlarında sorumluluğu almasını hedefler.

Koçluk “zaten başka çarem yok ki!” diye kendimizi kurban psikolojisine soktuğumuzda, seçenek ve alternatifleri artırarak “yapabileceğim bir çok şey var, seçme özgürlüğüm var, hangisini seçeceğim bana kalmış” dedirten süreçlere sahiptir.

Koçluk, Pozitif Psikoloji’den beslenir ve danışanın güçlü yönlerine, başarılarına ve olumlu özelliklerine odaklanarak istediği hayatı yaratmasına destek olur. Koç, danışanın duygu, düşünce ve bedeninde ne olup bittiğini yansıtma ve dile getirme konusunda cesaretlendirip bu süreçleri kolaylaştırır.

Son olarak Koçluk, Türkiye’de devlet tarafından da kabul edilmiş bir meslektir (29.06.2013 tarihli, 28692 sayılı Resmi Gazete)

Koçluk nasıl etki yaratır?

Koçluk görüşmeleri kişide bilişsel ve davranışsal değişimler sağlar ve bu da kişinin yeni ve farklı düşünceler, davranışlar geliştirmesine yardımcı olur.

Koçluğun amacı nedir?

Ulaşılmak istenen hedefleri koymak ve ulaşmak. Bir diğer ifadeyle, kişinin mevcut durumundan arzu ettiği duruma, konuma ulaşmasıdır.Koçluk süreci boyunca koç danışanın hedeflerine ulaşabilmesi için onun odağının ve dikkatinin süreçte kalmasını sağlar.

Koçluk Ne değildir?

Koçluk, Psikoloji bilimiyle çok iç içe olmakla birlikte Psikolog veya Psikiyatristlerin alanına giren, yaşamı sürdürmeye engel sorunların teşhis ve/veya tedavi edildiği bir hizmet değildir.

Koçluk, bir konudaki uzmanlığın bir başkasına aktarılması anlamına gelen Mentörlük değildir.

Koç, yol gösteren bir Rehber değildir ama kendi yolunuzu bulmanıza yardımcı olan, yolu birlikte açtığınız sağlam bir yol arkadaşıdır. Koç, neyi nasıl yapacağını aktaran bir Danışman değildir ama kendinizi keşfetmenize destek olur.

Koç, cevaplara sahip olan öğretmen değildir ama kendi cevaplarınızı bulmanızı ve kendi kendinize öğrenmenizi sağlar. Kişinin kendi öğrenmesi çok değerli ve önemlidir. Çünkü insanlar başkasından öğrendikleri şeylerin büyük bir kısmını unutur ama kendi öğrendikleri şeyleri asla unutmaz ve ona sıkı sıkıya sahip çıkarlar.

Hangi durumlarda koçluk alınır?

Günümüzde hem iş hem de özel yaşantılarımız gittikçe daha karmaşık, belirsiz ve denge kurmanın zor olduğu bir hale geliyor. Eğer siz de aşağıdaki durumlardan birini yaşıyorsanız, koçluk sizin işinize çok yarayacaktır.

  • Yaşamımı gözden geçirmek ve tekrar tasarlamak istiyorum.
  • İlişkilerimi geliştirmek ve iyileştirmek istiyorum.
  • Aslında ben bundan çok daha fazlasını yapabilirim ama nasıl başlasam?
  • Hep hayal ettiğim o proje için artık harekete geçmek istiyorum.
  • Daha mutlu ve yaşamından memnun birisi olmak istiyorum.
  • Önemli bir konuda karar almak istiyorum ama kararsızım! Farklı bakış açıları geliştirerek gönül rahatlığıyla, bilinçli bir seçim yapmak istiyorum.
  • İş ve özel yaşamımda kullanabileceği yeni hayat becerileri geliştirmek istiyorum.
  • Yeni bir iş veya mevcut işte yeni bir pozisyon durumuyla karşı karşıyayım ve bu durumu iyi bir şekilde yönetmek istiyorum.
  • Koçluk ekip yönetiminde çok işe yarıyormuş, ben de koç gibi yönetici olmak isterim.
  • Çok stresliyim, bu durumu anlamaya ve birşeyler yapmaya ihtiyacım var.

Kaç seans koçluk almalıyım?

Herhangi bir konuda tek görüşme işe yarayabileceği gibi, konuyu derinlemesine sorgulamak ve istenen değişimi sağlamak için yaklaşık dört görüşme önerilir. Üst limit yoktur, kişi dilerse kesintisiz dilediği kadar koçluk alır veya sadece ihtiyaç duyduğu dönemlerde dilediği kadar koçluk alır.

Seanslar hangi sıklıkta olmalı?

Başlangıçta haftalık görüşmeler önerilir, uzun dönemli görüşmelerde birkaç haftada bir görüşme yapılabilir.

Bir seans ne kadar sürer?

Koç’un tercihine göre 45 ile 60 dakika civarı sürmektedir. Benim bir seansım 50 dakikadır.

Koçlukta gizlilik nasıl sağlanır?

Koçluk etik kurallarına göre, Koçluk görüşmesi sırasında konuşulan her şey koçluğa hizmet edecek şekilde seans ortamında muhafaza edilir.

Koçluğun hikayesi

Amerikalı tenis oyuncusu, Tim Gallwey 1974 yılında “Tenisin İç Oyunu” isimli bir kitap yazdı ve tüm Amerika’da bu görüşünü anlatmaya başladı. Aslında iki oyun var diyordu, iç oyun ve dış oyun. “Dış Oyun” da dış dünyamızda karşımıza çıkan engelleri aşmaya çalışarak hedeflere ulaşmaya çalışıyorduk yani işin fiziksel ve teknik tarafı, “İç Oyun” ise iç dünyamızda oynanıyordu ki; bu işin psikolojik tarafıydı. Bu oyunda ise zihnimiz başka engellere karşı mücadele veriyordu; korku, odağı kaybetme, kendimizden şüphe gibi bizi kısıtlayan kavramlar ve varsayımlar. Bunları aşabildiğimiz noktada kişisel veya takım olarak potansiyelimizi tam olarak kullanabiliyordun. Modern Japon savaş sanatının kurucusu Morihei Ueshiba ”rakibini dışarıda arama, senin asıl rakibin yine sensin” diyerek asıl zaferin kişinin kendisine karşı elde ettiği zafer olduğunu söylemiştir. Şampiyon tenis oyuncusu Rafael Nadal ise bütün bunları doğru çıkaracak şekilde “kaybetmek değil rakibim, kaybetme korkum” demiştir.

İşin çıkışı spor koçluğu gibi görünmekle birlikte Tim Galwey ve koçluğun babası olarak anılan Sir John Whitmore’un birlikte çalışmaya başlaması Koçluğun spor uygulamalarından daha çok iş dünyasında, özellikle yönetim uygulamalarında yer almasına neden oldu. Başlangıçta sadece üst düzey yöneticilerle yapılan koçluk görüşmeleri, daha sonra çalışanların kariyerlerine yön vermesi, takım ruhu ve şirket içi uyum sağlamak için yapılmaya başlandı.

Kişinin öz potansiyelini fark etmesi ve harekete geçirerek ulaşmak istediği hedeflere varması, yaşamında istediği değişimleri gerçekleştirebilmesi ise yaşam koçluğu, ilişki, ebeveyn ve öğrenci koçluğu gibi diğer başlıkların açılmasını sağladı.