Aikido Nedir?

Modern Japon savaş sanatıdır. Uzun yıllar bir çok farklı, geleneksel savaş sanatlarını çalışmış Morihei Ueshiba tarafından,1930 larda oluşturulmuştur.

Aikido’nun kelime anlamı;
Ai : Uyum, bütünlük
Ki : Yaşam enerjisi, yaşam gücü
Do : Yol

Yaşam enerjisi ile uyumlu olma yolu, Yaşam gücüyle bütünleşme yoludur. Kendine özgü bir yaşam felsefesi olan Aikido, hem çıplak elle hem de tahta kılıç (bokken), sopa (jo) ve bıçak (tanto) gibi geleneksel silahlarla çalışılır. Müsabakası yoktur çünkü rağmen gelişme ve değişmeyi kazanıp kaybetme kavramlarına bağlamaz. Bunun yerine her iki tarafın da kazanması anlamına gelen kazan-kazan (win-win) kavramı, Aikido felsefesinin temel yapı taşlarından birisidir.

Aikido, savaş sanatının tüm inceliklerine sahip olmasına rağmen şiddet içermez. Bir yandan, kişinin fiziksel saldırılara karşı kendini nasıl koruyabileceğini öğreten tekniklere sahip iken, diğer taraftan yaşam enerjisini ve gücünü geliştiren bir çok beceriyi içinde barındıran bir disiplin olduğu için aslında bir yaşam biçimidir.

Aikido’da genellikle saldırılar tutuş ve vuruşlarla, savunma ise eklem kilitlemeleri ve fırlatma teknikleri ile gerçekleşir. Teknik seviyenin ilerlemesiyle birlikte sinir merkezlerine baskı yapılan bazı tekniklerde çalışılmaktadır. Saldıranın dengesinin bozulması ve gücünün onu etkisiz hale getirecek şekilde kullanılması yönleriyle bir çok savaş sanatından ayrışır.

Aikido çalışmaları Ruh-Beden-Zihin uyumuna hizmet etmekle birlikte, yargısız ve bilinçli farkındalık (Mindfulness), esnek ve güçlü yılmazlık (Resilience) gibi Pozitif Psikoloji kavramlarını pratik hale getirir. Ayrıca özel yaşamda olduğu kadar iş yaşamında da fark yaratan çatışma çözümü, ilişki yönetimi ve öfke kontrolü gibi yetkinlikler Aikido’nun özünden gelen uygulamalarla çalışılır.

Yüzeysel bir bakış açısıyla bakıldığında dövüşmek, savaşmak gibi görünen Aikido, kurucu O’Sensei (büyük usta) Morihei Ueshiba’nın ifadesiyle aslında bir barış sanatıdır. Aikido çalışmalarının birçok hedefi olmakla birlikte nihai amaç kişisel dönüşümü sağlamaktır. Çatışma kavramını anlayan, yönetebilen ve çözen, bunlar için de içsel kaynaklarını, potansiyelini harekete geçiren, yeteneklerini keşfeden bireyler yaratmak bu dönüşümün temelini oluşturur.

Aikido’nun merkezi Tokyo’dadır ve kurucu Ueshiba’nın ailesi tarafından yönetilen Aikikai World Headquarters’tır.

Ustam Kimdir?

Christian Tissier Shihan Dünya üzerinde yaşayan, az sayıdaki 8.Dan (Aikikai) derecesine sahip Aikido ustasından biridir. Birçok farklı ülkede binlerce takipçisi bulunan Tissier Shihan, etkili, uygulanabilir ve anlaşılır Aikido tarzıyla global çapta ilgi odağı haline gelmiştir. Çok genç yaşta Japonya’ya gidip Aikido eğitimini Aikido’nun merkezi Tokyo’daki Hombu Dojo’da sürdüren Tissier, yeteneği ile ve çalışkanlığıyla Aikidonun efsane isimlerinden Yamaguchi Sensei’nin en yakın öğrencisi olmuştur.

Japonya’da edindiği bilgi ve tecrübeyi Fransa’ya döndüğünde kurduğu “Cercle Tissier” organizasyonu ile Fransız Aikidocularla paylaşan Christian Tissier Shihan; bugün Dünyanın birçok farklı ülkesinde seminerler vermekte ve adını Aikido dünyasının efsaneleri arasına yazdırmış durumdadır.

Her yıl düzenli olarak ustam ile çalışmak üzere farklı ülkelerde düzenlenen seminerlerine katılmakta ve Paris’teki dojosunda eğitimlere devam etmekteyim.

Aikido’nun kurucusu Morihei Ueshiba’dır (1883-1969). Uzun yıllar boyunca başta Daito Ryu Aikijutsu teknikleri olmak üzere birçok farklı savaş sanatını çalıştıktan sonra farklı bir anlayış ve disiplin olarak Aikido’yu geliştirmiştir.

Aikido’nun felsefesi nedir?

Felsefesini anlamak için bunu anlatan kitapları okumak ve Aikido tekniklerinin çalışılması gerekir; yani hem zihinsel, hem de bedensel süreçler ile felsefe anlamlı hale gelir ve içselleşir. Kısaca tanımlamak gerekirse; kişinin kendisi, çevresi, yaşadığı toplum, doğa hatta evrenle yani herşey İle uyum içerisinde olmasıdır.

Aikido öğrenmek için ne kadar bir süreye ihtiyacım var?

Sorunun cevabı kişinin neye ihtiyacı olduğuna bağlıdır. Aikido yaşamın bir aynası olduğu için zamanla size de aynalık yapacak; kendinizi ve tanıyıp anlamanıza yardımcı olacaktır. Bu sürekli öğrenme ve gelişim sürecinde, düzenli devam ettiğinizde birkaç ay sonra teknikleri anlamaya başlayacak, yaklaşık bir yıl sonra da akıcı çalışıyor olacaksınız. Siyah kemer sınavına girebilmek için yaklaşık üç buçuk senelik bir düzenli antrenman sürecinden geçmeniz gerekir.

Müsabakası var mı?

Aikido’nun felsefesi gereği müsabakası yoktur. Savaşmadan kazanmak ve kazan kazan kavramlarının hem bedensel hemde bilişsel uygulamalarına yer verilir.

Aikido’nun merkezi neresidir?

Japonya’nın başkenti Tokyo şehrindedir. Kurucu Morihei Ueshiba’nın ailesi tarafından yönetilen Aikikai World Headquarters’tır.

Türkiye’de Aikido nasıl başladı?

1983 yılında Türkiye’ye gelerek bir Japon firmasında göreve başlayan Kenji Kumagai’nin önderliğinde küçük bir grup ile başlamış ve sonraki yıllarda Aikido’ya ilgi duyan geniş kitlelerin oluşmasıyla Türkiye’de ilgi odağı olmuştur. Türkiye’de Aikido’yu başlatan hoca olarak kabul edilen Kenji Kumagai Shihan, 1988 de Japonya’ya dönmesine rağmen her yıl Türkiye’ye gelmiş ve Aikido seminerlerine devam etmiştir.

Aikido’nun federasyonu var mıdır?

Birçok ülkede Aikido’nun bir, bazen de birden çok federasyonu vardır. Türkiye’de 1999 yılında Judo ve Aikido Federasyonu bünyesinde yer alan Aikido son yıllarda Wushu Federasyonu bünyesinde bir alt kurul olarak yönetilmektedir.

Başta Aikikai olmak üzere farklı stillerde Aikido çalışan birçok grup federasyon bünyesinde yer alır ve bu grupların katkılarıyla davet edilen yabancı hocalar her yıl Türkiye’de eğitimler düzenleyerek Aikido’nun gelişmesine destek olmaktadır. Bununla birlikte yurt dışında seminer veren Türk Aikido hocası sayısı her geçen yıl artmaktadır.

Aikido neden çalışılır?

Kendini korumak, kavgayı başlatmak değil ama kavgayı sonlandırmak hatta bazen başlamadan sonlandırmak, Içinde sakinliği barındırdığı için öfkeyi kontrol etmek için, odaklanma ve konsantrasyon becerilerini geliştirmek, pozitif farklı bakış açıları yaratmak, uyum sağlamak, yaşamı algılamanın ve anlamanın bir yoludur, Atletik bir bedene sahip olmanıza gerek yoktur ve kadın, erkek, çocuk herkes, her yaşta, fiziksel güç ihtiyacı olmaksızın, çok önemli bir sağlık sorunu olmadığı sürece Aikido çalışabilir.

Gördüğünü bilişsel olarak anlamlandırma ve fiziksel aktiviteye çevirebilme yönüyle beyin sağlığı için faydalı bir egzersizdir.

Aikido içinde meditatif öğeler barındıran, bu sayede fiziksel olarak yorulurken zihinsel ve ruhsal olarak dinlendiren ve iç huzur sağlayan bir savaş sanatıdır.

Bedensel ve zihinsel koordinasyon Geleneksel bir savaş sanatı olan Aikido’nun eğitim disiplini modern yaşamlarımıza da bazı avantajlar sağlayacak,
Ruh, beden, zihin entegrasyonu ile tamlık ve birlik bilincini oluştururken; bedenin tüm parçalarını birbiriyle ve saldırıyla uyumlu bir şekilde tutabilme, hareket ettirebilme Nefesin gücü ile bedenin yapısal gücünü bir araya getirebilme. Bedensel farkındalık ve öz denetim sağlar.